Erhan Erkut

Sabah Gazetesi Röportajı – Eylem Akay

  • ÖzÜ’nün Türkiye’deki diğer üniversitelerden farkları?
    • Öğrencilerimizin birinci sınıf bir akademik kadro ile çalışmalarına imkân sağlamak için kadromuzu oluştururken son derece titiz ve seçici davranıyoruz. Türkiye ve dünyanın sayılı üniversitelerinde eğitim görmüş akademisyenleri üniversitemiz bünyesine dâhil etmeye özen gösteriyoruz.

      Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı’nda “Öğretim Üyesi Başına Proje Sayısı” sıralaması ile ÖzÜ’yü birinci sıraya yerleştiren ve % 85’i dünyada ilk 200’de yer alan üniversitelerden gelen öğretim üyelerimiz aynı zamanda ‘açık kapı’ politikası ile öğrencilerimiz için her an ulaşılabilir.

    • Başarılı öğrencinin, şartları ne olursa olsun kaliteli eğitime ulaşabilmesi gerektiğine inanıyoruz ve kurulduğumuz günden bu yana burs olanaklarımızla bu konudaki sözümüzü yerine getiriyoruz. Tüm öğrencileri değişik oranlarda burslar ile alıyor olmamız, toplumun her kesimi için ulaşılabilir bir üniversite olmamızı sağlıyor.
    • Sektörel çözümler derslerimiz, staj, kariyer ve yurt dışı değişim olanaklarımız, yenilikçi egitim sistemimiz ve sektörlerle iç içe olan akademisyenlerimiz ile işverenlere hemen katkıda bulunacak ve tercih edilir mezunlar yetiştirmeyi hedefliyoruz.
    • Özyeğin Üniversitesi’nde lisans eğitiminde olduğu kadar, araştırma ve lisansüstü çalışmalarda da mükemmelliğe erişmeye büyük önem veriyoruz. Böylelikle en yeni gelişmeleri sunabiliyoruz ve öğrencileri bilgi üretimi sürecine dâhil edebiliyoruz.
    • Türkiye’nin ilk Girişimcilik Lisans Programı‘na bu seneden itibaren tamamı tam burslu öğrenci kabul ederek, girişimci ruha sahip öğrencileri bulup onlardaki potansiyeli geliştirme hedefimizle ilerliyoruz. Türkiye girişimcilik ekosisteminde yer alan önemli boşlukları doldurmaya adayız.
    • Kısıtlı kaynakları en fazla fark yaratabileceğimiz alanlarda değerlendirmeyi tercih ettiğimizden, az ve öz program açıyoruz. Bu sene yeni açtığımız altı program ve 2012-2013 akademik yılında açmayı planladığımız 6 yeni program da dâhil, tüm programlarımızda iddialıyız. Özyeğin Üniversitesi’nin önümüzdeki birkaç sene içinde bütün programlarında Türkiye’de ilk beş üniversite arasında olmasını hedefliyoruz.
  • Girişimcilik biraz fazla kullanılan bir kavram haline geldi. Sizi bu anlamda diğerlerinden farklı kılan nedir?

    Özyeğin Üniversitesi 3. Kuşak Üniversite olarak tanımlanan; profesyonellerin ve araştırmacıların yanı sıra girişimciler de mezun etmeyi hedefleyen bir “Girişimcilik Üniversitesi” olarak kuruldu. Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin güçlenmesi konusunda üniversitelere çok önemli bir sorumluluk düştüğü bilinciyle stratejilerini şekillendirdi. Ana hedefini ‘hayata geçirecekleri yenilikler, yaratacakları yeni iş hacimleri ve istihdam ile her anlamda kalkınmanın ve sürdürülebilir refahın öncüsü olma görevini üstlenebilecek “bağımsız”, “kurumsal” ve “sosyal” girişimciler yetiştirmek ve toplumda girişimciliğin ve girişimcilerin pozitif algılanmasına destek olmak’ olarak belirledi.

    Türkiye’de ilk “Girişimcilik Lisans Programı” nı açan ve 2011’de bu programa tamamı burslu öğrenci kabul eden Özyeğin Üniversitesi, üniversite bünyesinde kurduğu ‘Girişimcilik Merkezi’ faaliyetleri ile de hedefine yönelik çalışmalarına hızla devam ediyor.

     

  • En başından bu yana yapılanları değerlendirecek olursak girişimci üniversite şu anda nerede?

    Girişimcilik vizyonu doğrultusunda ilk dört yılda Özyeğin Üniversitesi’nde hayata geçirilen uygulamaları şöyle sıralayabiliriz:

    • Türkiye’nin İlk ve Tek Girişimcilik Lisans Programı

      Program ilk senesinde tam burslu kabul ettiği 20 öğrencisi ile 2011’de Özyeğin Üniversitesi bünyesinde kuruldu.

    • Girişimcilik Dersi

      Öğrencilerinin yüzde 15’inin etkin girişimci olmasını hedefleyen Özyeğin Üniversitesi, girişimcilik ve inovasyon deneyimi olan ve bu yapıyı destekleyen uluslararası bir akademik kadro oluşturdu. Öğrenciler, iş fikri geliştirme ve iş planı hazırlama gibi dersleri yalnızca işletmede değil tüm programlarda ilk yıldan itibaren alırlar. İşletme ve mühendislik öğrencileri zorunlu girişimcilik dersi okurlar. Geçtiğimiz yaz Türk üniversitelerini ziyaret eden Amerikan Devlet Dairesi (US State Department) Başdanışmanlarından Steven Koltai, Üniversitemizi sadece Türkiye’de değil, ABD dışında gördüğü üniversiteler arasında girişimcilik eğitimini en doğru algılayan ve en etkin şekilde veren üniversite olarak tanımladı.

    • Girişimcilik Merkezi

      Özyeğin Üniversitesi, bünyesinde kurulan Girişimcilik Merkezi ile öğrencilerden akademisyenlere, KOBİ’lerden iş fikri olan bireylere toplumun çeşitli kesimlerine yönelik eğitim, araştırma ve erişim programları ile girişimcilik kültürü ve becerileri kazandırarak bu alanda danışmanlık sunar. Merkezin aktiviteleri arasında KOSGEB işbirliği ile verilen Girişimcilik ve İş Planı eğitimleri de bulunuyor.

    • Girişim Fabrikası

      Fikir ve teknolojilerin ticarileşmesini hızlandırmak ve girişimciliğe destek vermek amacıyla “İş hızlandırma merkezi” formatında Özyeğin Üniversitesi ve Turkcell stratejik ortaklığında kurulan Girişim Fabrikası, Mayıs 2011’de Altunizade Kampüsü’nde kapılarını girişimcilere açtı. Girişimcinin fikrini gerçekleştirmesi için gereken tüm desteklerin sağlandığı bir hizmetler bütünü olan Girişim Fabrikası’nın kuluçka merkezleri gibi oluşumlardan en önemli farkı, ÖzÜ akademisyenleri ve tecrübeli girişimcilerin mentorluğunda hedefe odaklı stratejiler geliştirilmesi, girişimcilerin Türkiye’deki tüm melek yatırımcı ağları ile buluşturulması ve profesyonel servis desteklerinin verilmesidir. Üniversite içinden ve dışından başvurulara açık olan Girişim Fabrikası’nın 300 metrekarelik alan içerisinde yılda 8 ila 16 arasındaki yeni firmaya ev sahipliği yapması hedefleniyor.

    • Araştırmalarının Ticarileşmesi için Öğretim Üyelerine Proje Desteği

      Üniversitemizde öğretim üyelerinin araştırmalarının ticarileştirilmesinin desteklenmesi için profesyonel hizmetler sunulur. Bugüne kadar 4 öğretim üyesinin projeleri desteklendi.

    • Kuluçka Programı

      Öğrencilerin iş fikirlerinin desteklenmesi için kuluçka programı bulunur. Ayrıca, kampüslerimizde oluşan girişim fırsatları öncelikle öğrencilere sunulur (otomatlar, çamaşırhane, çay ocağı işletmeciliği, etkinlik yönetimi gibi).

    • Öğrencilere Kendi Kurdukları Şirketlerde Deneyim Kazanma İmkânı

      Türkiye’nin en başarılı girişimcilerinden biri olan Hüsnü Özyeğin’in vizyonu Özyeğin Üniversitesi’nin DNA’sını oluşturuyor, diyebiliriz. Hüsnü Özyeğin, herkesin bir girişimci olmasını istemiyor, ama herkesin gerçek dünyada deneyim kazanmış olarak mezun olmasını istiyor. Örneğin, öğrencilerin orta ve yüksek ölçekli kullanıcılara elektrik satmak üzere bir şirket kurmasını destekledi. Yaklaşık 25 ÖzÜ öğrencisi rüzgâr enerjisi sektöründe de bulunan Fiba Holding’in elektrik üretim şirketinin ürettiği elektriği satmak üzere bir şirket kurdu. Çoğu öğrencinin özgeçmişinde tamamladığı stajlar yer alırken bu proje sayesinde bu ÖzÜ öğrencileri özgeçmişlerinde bir şirket kurduklarını, bu şirketin yönetim kurulunda yer aldıklarını veya bu şirkette kadrolu bir çalışan olarak görev yaptıklarını yazabilecek.

    • Girişimcilik Bilincini Lise Düzeyine Taşıyan Etkinlikler ve Yarışmalar

      Özyeğin Üniversitesi, Kasım ayında düzenlenen Global Girişimcilik Haftası’nın aktif bir paydaşı olarak her yıl sayısı giderek artan etkinlikler düzenler. Bunların arasında girişimcilik bilincinin lise sıralarında uyandırılmasını amaçlayan ve hem yarışmacılar hem de izleyiciler için eğlenceli bir girişimcilik deneyimi olan “Asansör Konuşması Yarışması“, “İş Planı Yarışması“, bu yıl ilk kez düzenlenen “Sosyal Girişimcilik Yarışması” ve toplumun her kesiminden ve her yaş grubundan girişimci adaylarına girişimcilik eğitimleri ve atölyeleri sayılabilir.

    Özyeğin Üniversitesi
    başlangıcından bu yana akademik ortağı olduğu, kazananlara eğitim ve kuluçka desteği verdiği birFİKRİNmiVAR? proje ve fikir yarışması ile gençlere girişimcilik ruhu aşılamayı ve onlara kendi şirketlerini kurma olanağı sunarak iş dünyasına yeni fikirler kazandırmayı amaçlıyor.

    Gerçekleştirildiği ülkelerde yetenekli girişimcileri, yöneticileri, pazarlamacıları, tasarımcıları, yeni bir şirket kurmayı arzu edenleri bir araya getiren 54 saat süreli bir iş fikri yarışması olan Startup Weekend İstanbul’da iki yıldır Özyeğin Üniversitesi ve Microsoft ana sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.

    • 10.000 Kadın Projesi

      Goldman Sachs Vakfı işbirliği ile yürütülen 10.000 Kadın projesinde her yıl yaklaşık 100 kadına 150 saatlik girişimcilik eğitimi veriliyor. Dünyada sadece Özyeğin Üniversitesi bir Amerikan üniversitesinin ortaklığına gerek duyulmadan tek başına bu projeyi yürütüyor.

    • Öğretim Görevlilerinden Mentorluk ve Jüri Üyeliği

      Özyeğin Üniversitesi öğretim görevlileri pek çok iş planı yarışmasında (teknofikir, mitefturkey gibi…) mentorluk veya jüri üyeliği, atölye ve eğitimlerde eğitmenlik yapıyor. “STK’lar ve KOBİler için Proje Yönetimi” konulu bir eğitim programı Avrupa Birliği Projesi olan Grundtvig kapsamında yurt dışı ortaklar ile birlikte hazırlanıyor.

    • E-Tohum Seminerlerine Ev Sahipliği

      Türkiye’nin en etkin web girişimlerinin eğitildiği ve yaratıldığı e-tohum seminerlerinin tümüne Özyeğin Üniversitesi ev sahipliği yapıyor ve e-tohum’la birlikte farklı bir kuluçka programı olan “garaj2”yi hayata geçiriyor.

    • Avrupa Kadın Girişimci Mentörleri İletişim Ağı Projesi

      Üniversitemiz “Avrupa Kadın Girişimci Mentörleri İletişim Ağı Projesi”nde yer alarak yeni iş kuran kadınların ilk yıllarında sürdürülebilirliklerini sağlamak amacıyla benzer sektörlerden mentörleri bir araya getirecek bir alt yapı oluşturmayı hedefliyor.

    • Girişimcilik Alanında Dünyanın Önemli Kurumlarıyla İş birlikleri

      Özyeğin Üniversitesi ile girişimcilik alanında dünyanın en önemli kurumlarından biri olan Kauffman Vakfı arasında uzun vadeli bir işbirliğinin temelleri Ekim 2011’de atıldı. Kauffman Vakfı Başkanı Carl Schramm’ın Özyeğin Üniversitesi’ni ziyaretinde ana hatları belirlenen anlaşma çerçevesinde Vakıf, ÖzÜ’nün Girişimcilik Yüksek Lisans Programı başta olmak üzere bu alandaki çalışmalarına destek verecek.
      Kauffman Vakfı’nın bu vesileyle Türkiye’ye gelmesi, ülkemizde henüz emekleme döneminde olan girişimciliğin artırılması ve desteklenmesi açısından büyük önem taşıyor.

    • Diğer İşbirlikleri ve Ekosisteme Verilen Destekler
      • Amerikan Hükümetinin yürüttüğü Global Entrepreneurship Programı’nın (GEP) Türkiye partnerliği,
      • Avrupa Birliği Erken Seviye Pazar Oyuncuları Birliği’nde (EBAN: The European Trade Association for Business Angels, Seed Funds, and other Early Stage Market Players) aktif üyelik,
      • Avrupa Girişimcilik Araştırma Federasyonu’nda (EFER: European Federation Entrepreneurship Research) aktif üyelik,
      • Türkiye’ de önemli bir girişimcilik sivil toplum örgütü olan Endeavor’ın danışma kurulu üyeliği,
      • TOBB Genç Girişimciler Kurulu’nun danışma kurulu üyeliği,
      • Hazine Müsteşarlığı’nın kurduğu Melek Yatırım Ağı Komisyonu’nda üyelik.

     

  • Şu an yürütülen girişimcilik faaliyetleri kapsamındaki etkinliklerinizden ve bu etkinliklerin geri dönüşünden söz eder misiniz? Girişim Fabrikası açılalı yaklaşık 1 yıl oluyor bildiğim kadarıyla. Bu süreçte hangi projeler geliştirildi, girişimci sayısı kaçla başladı ve kaça çıktı?

    Girişim Fabrikası‘nın faaliyetleri Girişimcilik Merkezi‘nin çatısı altında koordine ediliyor. Merkez; Girişim Fabrikasının faaliyetleri, Sosyal Girişimcilik alanında çalışmalar ile Aile Girişimleri ve KOBİ’lere yönelik programlar olarak üç ana koldan yürüyen girişimcilik faaliyetlerinin yanı sıra, girişimcilik konusunda Türkiye’de farkındalık oluşturmayı amaçlayan etkinlikler düzenleniyor, girişimcilik bilinci oluşturmayı hedefleyen etkinliklere sponsor oluyor ve ev sahipliği yapıyor.

    • Mayıs 2011’de açılan Fabrikamıza, 2011 yılında 350 başvuru aldık. Başvurular arasından 20 tanesi Yürütme Kurulumuza çıkmayı başardı ve 10 proje şu an fabrikada çalışmaya devam ediyor.
    • Türk girişimcilerinin yeni pazarlara açılması,  mevcut potansiyelini yeni iş ortakları ile daha da büyütebilmesi için CEED organizasyonunu TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve DEİK ile birlikte üniversitemizde gerçekleştirdik. Orta ve Doğu Avrupalı girişimcilerle Türk girişimcileri bir araya getirdiğimiz etkinliğimizde  bilişim teknolojileri, perakende, elektronik, hizmet, yenilenebilir enerji ve telekom gibi sektörlerde iş yapan girişimciler yeni iş fırsatlarını değerlendirdiler.
    • Tügiad ile birlikte Girişimcilere ‘Finansmana Erişim Semineri’ verdik .
    • Yine Etohum‘la birlikte girişimcileri yatırımcılarla buluşturup, ürünlerini ve yatırım ihtiyaçlarını karşılamalarını sağladık.

      Girişimlerimiz hakkında detaylı bilgi http://www.girisimfabrikasi.com/girisimler
      adresinden edinilebilir.

     

  • Girişim Fabrikası’nda somut sonuç alınan örneklerden bahsedebilir misiniz?

    5 projemiz beta lansmanını yaptı, 4 girişimimiz de ilk yatırımlarını aldılar. 1 projemiz için uluslararası patent başvurumuzu yaptık; 2 projemiz geri ödemesiz devlet teşviği aldı.  Projelerimizden iki adedi ayrıca, Türkiye’nin önde gelen teknoloji firmaları ile işbirliği anlaşması yaptı.

  • Girişim Fabrikası dâhilinde yürütülen güncel faaliyetlerden bahseder misiniz? İlginç girişimcilik örnekleriniz varsa paylaşır mısınız?

    Önünümüzdeki günlerde Girişim Fabrikamızın gelişen yeni programını duyuracağız. Çok daha fazla girişimciye, ihtiyaçları olan her türlü desteği daha fazla vermeyi planladığımız yeni programımız hakkındaki bilgilere çok yakında web sitemizden ulaşılabiliyor olacak.

En yakın etkinliklerimiz:

  • Mart ayında MIT Enterprise Forum Turkey liderliğinde Sabancı Üniversite ile birlikte düzenleyeceğimiz ‘MIT GLobal Startup Workshop’ için  hazırlanıyoruz. 14 yıldır farklı ülkelerde düzenlenen bu etkinliğe bu yıl İstanbul’da ev sahipliği yapacağız.
  • 2012 Nisan ayında gerçekleşecek “Startup Weekend” yarışmasının da hazırlık süreci devam ediyor.

Fabrika’daki ilginç girişimlerden örnek verecek olursak:

Antropi

Okullarda yaygınlaşmaya devam eden akıllı tahta donanımlarına erişilebilir fiyatlarla entegre edebilecek, öğrenme sürecini verimli hale getirecek interaktif uygulamalar hazırlayabileceğiniz ‘Antropi’ adlı girişimimizin eğitmen ve öğrencileriler için vazgeçilmez bir ürün olacağına inanıyoruz. (www.antropi.com)

NeoSES

Ses tanıma, yazıdan sese-sesten yazıya çevrim ve sesle doğrulama alanlarında yeteneklerini internet üzerinden diğer kurum/girişimcilere açma hedefinde olan ‘NeoSES‘ girişimimizin, doğal iletişim yöntemimiz olan sesle iletişimi kullandığımız her cihazı daha kolay kullanılır hale getirmesini bekliyoruz.

Giysicini

“Yarın ne giysem? Gardırobumda ne vardı? Bu gömleğin altına ne giysem şık olur? Arkadaşlarım bu kıyafetlerimi beğenir mi acaba?” gibi günlük hayatta karşımıza sıkça çıkan soruların ‘Giysicini‘ girişimimizle birlikte tarihteki yerini alacağını düşünüyoruz. (www.giysicini.com)

Showroom34

Hazır giyim sektöründe bağımsız tedarikçilik yapan firmaların, perakende mağazalarının showroomlarını webe taşımalarını ve yönetebilmelerini  sağlayan web platformumuz ‘Showroom34′ sayesinde,  dünyanın her köşesinden gelip yeni koleksiyonları sunmak/incelemek amacı ile  sık sık fiziksel temas kurmak zorunda olan alıcılarla tedarikçilerinin ilişkileri, dijital platforma taşınacak.

(www.showroom34.com)

  • Yeni kampusun konseptini tanımlamak üzere kullandığınız kavram ya da kavramlar nelerdir?

Doğal malzeme kullanımının ön plana çıktığı Çekmeköy kampusu binalarının tanımlayıcı özellikleri ışık ve şeffaflık. Esnek ve modüler bir anlayışla inşa edilen kampus, kaynak ve işletme maliyetlerinin ekonomik kullanımıyla sürdürülebilirlik konusunda bir örnek teşkil edecek nitelikte.

  • Kampus planlanırken dünyadan örnek alınan üniversiteler ve kampuslar var mıydı? Varsa hangileri?

    Çekmeköy kampusunu dünyanın önde gelen pek çok üniversitesinin kampus ve binalarını da tasarlayan RMJM firması tasarladı. RMJM mimarlık grubunun üniversiteler için tasarladığı diğer projeler arasında Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi, Cambridge Üniversitesi William Gates Binası, Princeton Üniversitesi Bowen Binası, Oxford Üniversitesi Kimya Araştırma Binası, University of West Scotland Kampusu bulunuyor.

  • Kampusun Türkiye’deki diğer kampuslardan belli başlı farklılıkları neler?

    Dünyanın önde gelen mimarlık firmalarından RMJM tarafından tasarlanan ÖzÜ Çekmeköy kampusu, Türkiye’nin ilk çevreci üniversite kampusu olma iddiasını taşıyor.

    Günümüzün lider teknoloji firmalarının ofislerini aratmayan donanımlı, sessiz ve rahat çalışma odaları; uluslar arası standartlarda ileri eğitim teknolojileri ile donatılmış modern sınıfları; uluslar arası konuşmacılardan girişimcilik yarışmalarına, pek çok etkinliğe sahne olan 350 kişilik oditoryumu ve kampustaki pek çok alanda her an karşılaşılan sanat eserleriyle, öğrencilere her konuda imkân sağlanarak akademik gelişimlerinin yanı sıra sosyal ve kültürel etkinliklerle iç içe yetişmeleri hedefleniyor.

  • Kampus hakkında teknik ve sosyal detaylı bilgiler: Laboratuar, derslik, oditoryum kapasitesi? Yurt imkânları, yurt kapasitesi? Kampustaki sosyal imkânlar? Mimari detaylar?

    450 kişi kapasiteli yurtlar, 1500 öğrenci kapasiteli akademik öğrenim yapıları, teknolojik ve modern 15 uygulamalı laboratuar, öğrenci merkezi, kütüphane, yemekhane, 350 kişi kapasiteli oditoryum, açık sportif ve rekreatif alanları ile faaliyete geçen Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy kampusunda, diğer yurt binası, akademik bina ve spor merkezinin hizmete girmesiyle 2012-2013 akademik yılında Çekmeköy Kampusu’nün bütün temel fonksiyonlar tamamlanmış olacak.

    Yaşayan High-Tech Kütüphane

    Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy kampusunda 4 katlı, 3200 m2’lik kütüphane bulunuyor. Tamamen “hi-tech, hi-touch” anlayışıyla oluşturulan kütüphane, eğitim teknolojilerinden en üst düzeyde yararlanmaya imkân sağlıyor. Yüksek teknoloji ile tüm detaylar düşünülerek hazırlanmasının yanı sıra, alışılagelmiş kütüphanelerin soğuk, mesafeli ortamının aksine, canlı, yaşayan aktif, grup halinde öğrenmenin-çalışmanın yapılabildiği, filmlerin izlenebildiği, oyunların oynanabildiği, gerçek bir yaşam ve öğrenme merkezi olarak hizmet veriyor.

Modern Öğrenci Yurtları

2011-2012 Akademik Yılında faaliyete geçen ilk yurt binası, her türlü ihtiyaç ve detay düşünülerek yapılmış tasarımı ve konaklama seçenekleri ile öğrencilerin kendilerini evlerinde hissedecekleri şekilde hizmet veriyor.

  • 1, 2, 3 ve 4 kişilik odalar
  • Toplam 450 kişilik kapasite
  • Bütün odalarda mini buzdolabı
  • 1 ve 2 kişilik odalarda TV
  • TV salonu, revir, ATM
  • Kahvaltı ve akşam yemeği servisinin de yapıldığı kafeterya
  • 24 saat güvenlik, merkezi ısınma, sıcak su imkânlarıyla öğrencilere ev konforu sunuyor.
  • Çevreci kampus tanımını açıklar mısınız?

Çevreci Kampus: Özyeğin Üniversitesi Kampusu LEED Sertifikası Adayı İlk Türk Kampusu

Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy kampusunun çevre dostu binalara yönelik uluslararası arenada kabul gören bir sertifika sistemi olan LEED sertifikasına sahip ilk Türk kampusu olması hedefleniyor. 1998 yılında ortaya çıkan ve çevrecilik konusunda belli standartları karşılayan yapılara verilen LEED sertifika sistemi, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilmiş bir çevre dostu bina sertifikasyon sistemidir. LEED sertifikasının alınabilmesi için Özyeğin Üniversitesi kampusunda bulunan ve bulunacak bazı özellikler şunlar olacak:

  • Bina arazisinde, inşaat esnasında ve sonrasında doğal yaşamın korunmasına azami ölçüde dikkat edilecek. Bina arazisinde bitkilendirilecek alanların oranı % 50’nin üzerinde olacak.
  • Yapılaşmanın altyapıya ve özellikle yağmur suyu şebekesine getireceği yükün en aza indirgenmesi için sert zeminlerin oranı düşük tutulacak, mümkün olduğunca geçirgen yüzeyler kullanılacak. Ayrıca çatıya ve diğer sert zeminlere düşen yağmur suyu toplanarak tekrar kullanılacak.
  • Bina ve oluşturulmakta olan kampus çevresinde sunulan toplu taşıma imkânları ile bireysel araç kullanımı en aza indirgenecek.
  • Bitkilendirilmiş yeşil çatı uygulamasıyla ısı adası miktarı azaltılacak.
  • Çevreye daha az zararlı hibrit ve düşük emisyonlu araçların kullanımını teşvik etmek amacıyla bu araçlara özel park yerleri ayrılacak.
  • Musluklardan toplanacak gri suyun arıtılarak sifonlarda tekrardan değerlendirilmesi ile, su tasarrufunda önemli bir adım atılacak.
  • Binadaki enerji harcayan tüm sistemler, LEED tarafından belirtilen prosedürlere uygun olarak denetlenecek.
  • Bina kapsamında kullanılan aydınlatma ve mekanik sistemlerinde enerji verimliliği ön planda tutulacak.
  • Binada her türlü sistemin enerji sarfiyatları enerji analizörleri ve akıllı bina otomasyon sistemleri vasıtasıyla gözlemlenecek.
  • Proje kapsamında soğutma sistemlerinde çevre dostu soğutucu akışkanlar tercih edilecek.
  • İnşaat esnasında oluşacak atıkların geri dönüşümü ile ilgili kapsamlı bir atık yönetim planı hazırlanacak.
  • Projede kullanılacak bazı inşaat malzemelerinin yerel olması ve en az %20 oranında geri dönüştürülmüş içeriğe sahip olması şartı aranacak.
  • Binada inşaat esnasında iç mekânlarda kullanılacak yapı kimyasalları, insan sağlığına zararlı VOC (uçucu organik bileşik) içerikleri en az olanlardan tercih edilecek.
  • Bina kullanıcılarının sağlıkları ve yaşam konforu ön planda bulundurulacak. Isıtma ve aydınlatma sistemlerinde bireysel kontrole önem verilerek enerji tasarrufu sağlanacak.
  • Bina tasarımında günışığından en üst düzeyde faydalanılacak.
  • Kampusun şehre uzak bir lokasyonda konumlanmasının avantaj ve dezavantajlarından söz eder misiniz?

    ‘Uzaklık’ kavramının kampusa ulaşım koşulları ile değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Uygulamadaki mevcut ulaşım imkânları ile ‘uzaklığı’ bir dezavantaj olmaktan çıkarıyoruz.

    Özyeğin Üniversitesi kampusu, Şile otoyolu üzerindeki, İstanbul’un yeni çekim merkezlerinden Çekmeköy’de yer alıyor. Bununla birlikte kampus, Boğaz geçişi için yapılması planlanan yeni köprünün de güzergâhı üstünde bulunuyor.
    Çekmeköy kampusu ile Altunizade kampus ve Çamlıca’da bulunan konukevleri arasında servislerle sağlanan kesintisiz servisler sayesinde, şehrin merkezi noktalarına da kolaylıkla ulaşmak mümkün oluyor.

    Bunlara ek olarak, şehirden uzak, bağımsız ve yaşam için tüm koşulları bünyesinde barındıran bir yerleşkenin, öğrencinin gerçek kampus yaşamını hissedebilmesinin en iyi yolu olduğu inancındayım.

     

  • Öğrencilerinizi çevreci kampusun bir parçası haline getirebiliyor musunuz? Nasıl?

    Öğrencilerimiz tasarım ve yapım aşamasından itibaren tüm süreçlerden haberdar durumdaydılar. Dolayısıyla kampusun çevreci özelliklerini, diğer kampuslardan farkını, LEED Sertifikası adaylığını, bunun alınabilmesi için gerekli olan tüm koşulları da biliyorlar.

    Ayrıca öğrencilerimizi tasarım ve yapım aşamalarına da mümkün olduğunca dâhil ettik, fikirlerini aldık. Özyeğin Üniversitesi Öğrenci Birliği üyeleri, yeni kampusun kütüphane, sınıflar, yemek alanları, spor salonu, yurtlar, yollar vb farklı alanlarının mimari ve dekorasyon sürecinde aktif olarak rol aldı ve mimarlarla bir araya gelerek görüş paylaşımında bulundu. Girişimci öğrenciler ayrıca, üniversitede düzenlenen iş planı yarışmasında kampus için fikirler geliştirdiler.

    Tüm bunlar sayesinde, öğrencilerimizin kendilerini kampusun bir parçası hissettikleri inancındayım.

     

  • ÖzÜ’de staj olanakları ve mezuniyet sonrası iş imkânları?

    Öğrencilerimizin üniversite eğitimleri süresince mümkün olduğu kadar farklı iş deneyimi edinmelerinin hem kişisel, hem akademik, hem de profesyonel gelişimleri için önemli olduğuna inanıyoruz. Swissotel, SPK, VOB, Vestel, Finansbank, Turkcell, Credit Europe Bank-Amsterdam ve Credit Europe Bank-Moscow gibi ulusal ve uluslar arası farklı birçok kurumla imzalamış olduğumuz iş birliği anlaşmaları kapsamında öğrencilerimizin farklı iş ortamları ve meslekler hakkında bilgi edinmelerini, bu sayede hem kendi ilgi alanlarına göre hem de sektörel gereksinimler ve dinamikler doğrultusunda uzmanlaşarak, daha mezun olmadan çalıştıkları ortama katma değer yaratabilecek şekilde yetişmelerini sağlıyoruz.

    Öğrencilerimizin iş deneyiminin 3. sınıfın yazında yapılan tek bir stajla sınırlı kalmasını yeterli görmüyoruz. Anlamlı staj bulmanın zor olduğu hazırlık, 1. ve 2. sınıfta çalışmak isteyen başarılı öğrencilerimizin de hem kendilerini hem farklı iş ortamlarını tanımalarına yardımcı olmak için, kredili stajların yanı sıra, ÖzÜ öğrencilerine özel üç değişik kredisiz staj programı da oluşturduk. Böylece tüm Özyeğin Üniversitesi öğrencileri, hangi bölümde okurlarsa okusunlar, eğitimlerinin ilk yıllarından itibaren farklı sektörleri yakından gözlemleyebiliyor, derinlemesine araştırıyor ve bizzat deneyimleyebiliyor. Staj yapabilmelerinin yanı sıra, mezuniyetleri öncesi bu kurumlarda açık bulunan pozisyonlar için de öncelikli olarak mülakat hakkına sahip oluyorlar.


İlgili Yazılar

Babam

Babama yıllar önce hediye aldığımız saati bozulduğunda, yaptırmayı teklif ettim. “Gerek yok oğlum, zaten onun kadranını zor görüyorum” dedi. Bunun üzerine kendi saatlerimden birkaçını getirip

Devamını Oku »

Mükemmel Fırtınanın Yıktığı Baraj

“Sistem Çaresiz, Eğitim Sizde” kitabımın ilk baskısının yayınlanmasından az sonra kitabın temel tezini güçlü bir şekilde destekleyen bir karar ile üniversiteye giriş sınavında barajlar kaldırıldı.

Devamını Oku »

1992’den iki Mektup

Alberta Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştığım dönemde (1985-2005) üç defa Boğaziçi Üniversitesi’nde ziyaretçi öğretim üyesi olarak bulundum.  İlk ziyaretimi 1992 yılında Doçent iken yaptım. Bu

Devamını Oku »

2023 THE Sıralamalarında Üniversitelerimiz

Times Higher Education’ın (THE) dünya üniversiteleri sıralamalarında ilk 200’e, 2015’te Türkiye’den 4 üniversite girmişti. Fakat daha önceki yazılarımı okuyanların bildiği gibi 2016’da THE sıralama metodunda

Devamını Oku »

Bu Yazıyı Paylaş