13 Temmuz’da, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç yeni raporun sunumunda şunları yazdı: “Şeffaflığın, rekabet ve kalite ile olan ilişkisine inandığımızdan, üniversitelerimizin performansını “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu”nda değerlendirdik ve kamuoyu ile paylaştık.”
Fakat maalesef raporda her kriter altında sadece en üstte yer alan birkaç üniversite bulunuyor ve diğerleri hakkında bilgi paylaşılmamış. (Halbuki 2019 Vakıf Yükseköğretim Kurumları raporunda tüm üniversitelerin verileri paylaşılmış idi.) Bu eksikliği giderebilmek için YÖK’ün 2018 yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları sitesinden tüm üniversitelerin YÖK’e göndermiş olduğu verileri çektik, ve şeffaflık ve hesap verebilirlik prensipleri doğrultusunda bu bilgilerin bazılarını kamuoyu ile paylaşıyoruz.
Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’nda benim için en ilgi çekici bölümlerden birisi Bütçe ve Finansman başlığı altındaki “Öğrenci Başına Cari Gider” bölümü. Raporda bulunmayan sıralı tablo aşağıda. Tahmin edileceği üzere, bu sıralamada kuruluş yılı 2017 veya daha sonrası olan aşağıdaki üniversiteler bulunmamakta. Üniversitelerin kuruluş yılları Wikipedia’dan, öğrenci sayıları ise YÖK’ün Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi’nden alındı. Öğrenci sayılarına birinci ve ikinci öğretimdeki öğrenciler dahil edildi, fakat açık öğretim ve uzaktan öğretim öğrencileri dahil edilmedi.