Erhan Erkut

Görüşme ve Konuşma İstekleri…

Görüşme ve Konuşma İstekleri…   

EE, 11.2.2018

Yıllardır uygulamaya çalıştığım prensiplerden birisi benimle görüşmek isteyen her öğrenci ile görüşmek, diğeri de aldığım her konuşma davetine gitmeye çalışmak olmuştu.  Fakat son günlerde gerek e-posta, gerek Twitter DM, gerekse LinkedIn’den gelen görüşme ve konuşma taleplerine cevap vermeye bile yetişemez hale geldim.  Bunun bir nedeninin zaman zaman çok yoğun bir çalışma temposuna girmem, diğer bir nedeninin de bu taleplerin son zamanlarda ciddi olarak artması olduğunu düşünüyorum.  Bir öğrenci grubu ile görüşüp onlara yararlı bazı öneriler yaptığınızda, bu grup bu deneyimini başkalarına da aktarıyor ve alınan görüşme talepleri zaman içinde katlanıyor.  Aynı şekilde her beğenilen sunum ortalama üç sunum davetini de beraberinde getiriyor.  Tabii son dönemde sunumların önemli bir kısmının YouTube’a yüklenmesi bu talebi körüklemiş olabilir.  Ama kanımca benim zamanıma yönelen taleplerin artmasında çok önemli iki faktör daha var: Ülkemizde özellikle girişimcilik ve kariyer planlanlamayı hedefleyen öğrencilerin sohbet edebilecekleri öğretim üyesi sayısı da az, öğrencilerin dinlemek isteyeceği sunucu sayısı da az.  Özetle benim zamanıma olan talebin artmasının temel nedeni benim iyi bir danışman veya konuşmacı olmam değil, ülkede (ücretsiz) danışmanlık ve konuşma yapabilecek kişi sayısının azlığı—yani her yerde söylediğim gibi “yetenek havuzunun sığlığı.”

Artan talebe rağmen nasıl hizmet verebileceğim üzerinde biraz kafa yordum ve kendimce bir sistem geliştirdim.  Benden görüşme veya konuşma talep eden gençlerin bana yazmadan önce bu yazıyı okumalarını rica ediyorum.

EE ile görüşme:

  • MEF öğrencileri: Tabii olarak birebir görüşmeler için MEF öğrencilerine öncelik veriyorum. Benimle görüşmek isteyen MEF öğrencilerinin fakülte sekreterimiz Meltem Hanım’dan randevu alması yeterlidir ([email protected]).  Takvimimin yoğunluğuna bağlı olarak genellikle talebinizden sonraki bir hafta içinde görüşebiliriz.  Birebir görüşmeler için genellikle 15 dakika yeterli oluyor.  Sizlerden ricam Meltem’e görüşmenin konusu hakkında önceden bilgi vermeniz.
  • Lise öğrencileri: Lise öğrencilerine öncelik verdiğim dönem tanıtım dönemi (2018 için 1-17 Ağustos). Bu dönemde her gün öğrenciler (birebir veya gruplar halinde) ile görüşüyorum.  Bunun dışında 8-12 kişilik gruplar halinde gelen lise öğrencileri ile 45 dakikalık sohbet toplantıları yapıyorum.  Bir lise sohbet toplantısı rezerve etmek için kurumsal iletişim direktörümüz Aslı Hanım ile görüşmenizi öneriyorum ([email protected]).
  • Girişimci adayları: Benimle görüşmek isteyen girişimci adaylarına görüşmeye gelmeden önce en azından şu sunumu okumalarını şart koşuyorum: https://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/key/e5HDKQz8dZsSq1. Birebir görüşme mümkün ama benim tercihim 4-6 girişimci adayı ile aynı anda “girişim sohbeti” yapmak.  Böylece herkes birbirinin fikrini dinleyebilecek, soru sorabilecek, fikir yürütebilecek, ve böylece girişimci adayları hem kısıtlı bir piyasa testi yapabilecek, hem de belki yeni ortaklıklar ve girişimler doğabilecek.  Bir sonraki Girişim Sohbeti’nde yer ayırtmak için asistanımız Umre Metin’e yazmanızı rica ediyorum ([email protected]).

Yukarıdaki 3 gruba girmeyip benimle görüşmek isteyenlerden ricam, “Erhan Erkut Ekibi” adresine ([email protected]) bir mesaj atmaları olacak.

Konuşma/sunum/panel istekleri:

Birçok konuşma talebini geri çevirmemin basit bir nedeni var: okul dışında yaptığım her konuşma en az yarım, bazen bir güne mal oluyor.   Sorun sadece zaman değil, konuşma için gereken zihinsel konsantrasyon ve enerji.  Zaten YetGen ve MZV Akademi gibi kendi planladığım etkinlikler ve MEF’te verdiğim seminerler için çok sayıda konuşma yapmam gerekiyor.  Bunların yanında 2018’de ilk-orta ve lise öğrencileri için planladığımız bir eğitim serisi için tam 6 şehire gideceğiz.  Ne kadar çok konuşursam yeni malzeme (konuşma malzemesi ve blog yazısı) üretmeye o kadar az zaman kalıyor.  Kendimi yenileyemedikçe konuşmalarım yavanlaşıyor ve sıradanlaşıyorlar.  Dolayısıyla şu anda gelen konuşma taleplerinin tümüne cevap vermeye çalışmak benim için hem akademik hem de entelektüel bir intihar olur.  Gelecekte daha fazla öğrenciye daha anlamlı bir şekilde dokunabilmek için kendimi yenilemeyi ve yeni malzeme üretmeyi hiç ihmal etmemem gerekiyor.  Özellikle 2018 içinde iki kitap birden bitirmeyi hedefliyorum.  Bu nedenle gelen konuşma önerilerinin önemli bir kısmına olumlu cevap verebilmem mümkün değil.  Konuşma talep eden grupların anlayışını rica ediyorum.

  • Liseler: Birkaç istisna dışında artık lise ziyaretleri yapamıyorum.  MEF Üniversitesi’ni ziyaret eden liselere sunum yapmam mümkün.  Bu gruplar genellikle kariyer planlama sunumu istiyorlar ama bazen girişimcilik konuşması isteyenler de oluyor.  Bu tür talepler için kurumsal iletişim ekibimizden Barış Keser’e yazmanızı öneriyorum ([email protected]).
  • Üniversiteler: Üniversitelerin öğrenci kulüplerinden okullarında düzenlenen etkinlikler için çok sayıda davet alıyorum.  Bu tür davetler için [email protected] adresini öneriyorum.  Bu tür davetleri değerlendirirken kulübün amacı, etkinlik organizasyonu, katılan öğrencilerin sınıf ve hedefleri, istenilen konuşmanın konusu, katılımın niteliği (panel, sunum, soru-cevap), okulun uzaklığı gibi birkaç kritere bakıyoruz.  2018 içinde bu tür davetlerin çoğuna gidebileceğimi sanmıyorum.
  • Kongre, zirve, TedX, vb: Yeni bir sunum hazırlamamı gerektirecek davetlere yazmaya çalıştığım kitaplar bitene kadar katılmak istemiyorum. Eski sunumları da tekrar etmekten bıkmaya başladım.  Fakat değerlendirmemizi istediğiniz sıradışı bir etkinlik varsa, davet için [email protected] adresini öneriyorum.
  • İstanbul dışı lise ve üniversite davetleri: Özel durumlar dışında İstanbul dışındaki davetlere genellikle 1.5-2 gün gerektirdikleri için uyamıyorum. Fakat İstanbul dışındaki öğrencilere dokunmanın öneminin de farkında olduğumdan, işe yarama ihtimali olan bir çözüm geliştirdim.  Beni davet eden öğrenci grubu ile görüşerek onların amaçlarına uygun bir video seçiyoruz, öğrenciler bu videoyu izledikten sonra, iki taraf için de uygun bir gün ve zamanda canlı bağlantı (örneğin Skype) ile soru-cevap yapıyoruz.  Bu metod, üniversitemizde uygulanan “flipped learning”e benziyor ve umuyorum bu şekilde üniversitemden dışarı çıkmadan yüzlerce, belki binlerce öğrenciye ulaşabileceğim.  Bu tür bir etkinlik düzenlemek için lütfen [email protected] adresine yazın.
  • Şirketler: Şirketlere geçmişte yaptığım (ve beğenilen) üç sunum var: kurumsal girişimcilik, çok kültürlü ortamlarda yöneticilik, ve liderlik. Bu sunumlardan birisi ile ilgilenen şirketlerin Speaker Agency ile temasa geçmelerini öneriyorum.

İlgili Yazılar

Babam

Babama yıllar önce hediye aldığımız saati bozulduğunda, yaptırmayı teklif ettim. “Gerek yok oğlum, zaten onun kadranını zor görüyorum” dedi. Bunun üzerine kendi saatlerimden birkaçını getirip

Devamını Oku »

Mükemmel Fırtınanın Yıktığı Baraj

“Sistem Çaresiz, Eğitim Sizde” kitabımın ilk baskısının yayınlanmasından az sonra kitabın temel tezini güçlü bir şekilde destekleyen bir karar ile üniversiteye giriş sınavında barajlar kaldırıldı.

Devamını Oku »

1992’den iki Mektup

Alberta Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştığım dönemde (1985-2005) üç defa Boğaziçi Üniversitesi’nde ziyaretçi öğretim üyesi olarak bulundum.  İlk ziyaretimi 1992 yılında Doçent iken yaptım. Bu

Devamını Oku »

2023 THE Sıralamalarında Üniversitelerimiz

Times Higher Education’ın (THE) dünya üniversiteleri sıralamalarında ilk 200’e, 2015’te Türkiye’den 4 üniversite girmişti. Fakat daha önceki yazılarımı okuyanların bildiği gibi 2016’da THE sıralama metodunda

Devamını Oku »

Bu Yazıyı Paylaş