MEF Üniversitesi ve daha önce kurucu rektörlüğünü yürüttüğüm Özyeğin Üniversitesi’nin üniversite tanıtım faaliyetleri süresince gerek fuarlarda, gerek liselerde, gerekse öğrenci toplantılarında önemli bir saptama yaptım: Öğrencilerin büyük çoğunluğu karar verme konusunda gerekli donanıma sahip değildi. Üniversitelerden gelen bilgi bombardımanı, öğrencilerde nasıl hazmedileceği bilinmeyen aşırı bilgi yüklenmesine sebep olmaktaydı.
Öğrencilerin bir kısmı “Üniversitenizi hangi kriterlere göre seçersiniz?” sorusuna ancak iki veya üç kriter ile cevap verebiliyordu. Bir kısmı ise oldukça uzun bir kriter listesi verebildiği halde değerlendirmeye aldığı üniversitelerin bu kriterler altındaki performanslarını nasıl ölçebileceği konusunda bilgi sahibi değildi. Büyük bir çoğunluk ise kriter ile kısıtı birbirine karıştırıyordu.
Öğrencilerin kendileri için çok önemli olan bu kararı daha analitik ve sistematik bir şekilde verebilmesine yardımcı olabilmek amacıyla bu rehberi hazırlamaya karar verdim. Akademik ilgi alanı karar verme süreçleri olan öğretim üyelerimizin yardımları ile üniversite seçiminde rol oynayabileceğini düşündüğümüz faktörlerin bir listesini oluşturdum. Rehberde tüm dünyaca kabul gören “üniversite için araştırma önemlidir” gibi saptamaların ve “öğretim üyesi ne kadar çok ders verirse araştırmaya o kadar az zamanı kalır” türü gerçekçi çıkarımların yanı sıra bir tek değer yargısı kullandım: farklılık ve çok seslilik eğitim için tek düzelikten daha yararlıdır.
Her öğrencinin karar verme modeli (yani hangi faktörlere ne kadar önem verdiği ve hangi üniversiteleri nasıl değerlendirdiği) farklı olabilir. Rehberin amacı öğrencinin karar verme sürecini desteklemektir. Yol göstereceği ümidi ile 10 sayfalık bu rehberi (pdf) öğrencilere sunuyorum. Tercih Rehberi