Erhan Erkut

Girişimciliği Geliştirme Önerileri

Türkiye’nin kronikleşmiş istihdam sorununun (sadece) girişimcilik ile çözülebileceğine inanıyorum.  Bu yazıda ülkemizdeki girişimcilik ekosistemini masaya yatırarak sistemin her boyutu için bazı öneriler getirdim ve Türkiye’de girişimciliği tetikleyebilecek yeni bir yapılanma önerdim.  Hedefim girişimcilik konusunda bilgili olan kişilerin yardımı ile bu dokümanı geliştirdikten sonra seçime girecek olan tüm partilerle paylaşmak.  Startup Turkey katılımcıları önerilerini benimle 25-28 Şubat arasında Antalya’da paylaşabilirler.  E-posta ile geri bildirim yollamak için şu adresi kullanabilirsiniz: [email protected].  

Yazıdan kısa bir bölüm:

Girişimciliğe bu kadar çok ihtiyacı olan ülkemizde girişimcilik için gereken iklim mevcut mudur? Araştırmacılar, bir ülkenin girişimcilik iklimini 8 kriter doğrultusunda değerlendirirler.  Aşağıdaki özet değerlendirmede görüleceği gibi maalesef Türkiye’nin girişimcilik karnesi oldukça kötü durumdadır.

  1. Yetenek ve bilgi havuzu: Yüksek teknoloji/yüksek istihdam yaratabilecek girişimler için ülkemizde yetenek ve bilgi havuzu yeni yeni oluşmaya başlamaktadır.
  2. Eğitim sistemi: İtaate, ezbere ve çoktan seçmeli sınavlara dayalı olan eğitim sistemimiz girişimciliği hiç desteklemez—hatta körelttiğini iddia etmek mümkündür.
  3. Vergi oranları, muafiyetler: Yeni şirket kurulumunu körükleyecek vergi avantajları yoktur.  Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan Küresel Rekabet Endeksi’ne göre Türk iş dünyasının önündeki en önemli üç problemden birisi vergi oranlarıdır.
  4. Hukuk sistemi: Yine aynı çalışmaya göre hukuki haklar endeksinde Türkiye 148 ülke arasında 101 sırada bulunmaktadır.  Son dönemde hukuk sistemimizde yapılan değişikliklerin hukuk sistemimizi daha güvenli kıldığını iddia etmek zordur.
  5. Fiziksel altyapı: Yüksek teknoloji girişimleri için gereken fiziksel altyapı maalesef istenilen seviyede değildir.
  6. Finansman kaynakları: Yeni girişimlerin temel finansman kaynağı olan melek yatırımcı sektörü ülkemizde çok yeni ve cılızdır.
  7. Bankalar, piyasalar: Genellikle sağlığı ile çok övündüğümüz bankacılık sistemimizin düşük risk iştahı nedeniyle girişimcilere pek yararı yoktur.
  8. Kültürel yapı ve sosyal algı: Hofstede boyutlarına göre güç mesafesinin yüksek, risk iştahının ve bireyselliğin ise düşük oldugu Türk iş kültürü girişimciliğe yatkın değildir.  Bunların yanında Türkiye’de hakim toplumsal değerler kadercilik, gelenekçilik, ve kolektivizmdir, ve bu değerlerin de girişimciliği desteklediği iddia edilemez.

Türkiye’nin kötü olan girişimcilik karnesi, her karne gibi sadece durum tesbiti yapmakla kalmıyor, aynı zamanda hangi alanlarda ne yönde çalışmamız gerektiğini de ortaya koyuyor.  Girişimciliği geliştirme önerilerimizi de bu karnedeki kriterler üzerinden ortaya koyacağız.

11 (+2) sayfalık pdf dosyası: Girisimciligi Gelistirmek

One Response

  1. Harika bir startuptı! Resmen kendime güvensiz kambur duruşumu düzeltti. Sürekli eksikliklerden aldığı eğitimin yetersizliğinden bahsederken bu startup adeta elimden tutup beni ayağa kaldırdı. Şimdi web tasarım firması girişimime ve potansiyelime güvenim tam. Teşekkürler!

Comments are closed.

İlgili Yazılar

Babam

Babama yıllar önce hediye aldığımız saati bozulduğunda, yaptırmayı teklif ettim. “Gerek yok oğlum, zaten onun kadranını zor görüyorum” dedi. Bunun üzerine kendi saatlerimden birkaçını getirip

Devamını Oku »

Mükemmel Fırtınanın Yıktığı Baraj

“Sistem Çaresiz, Eğitim Sizde” kitabımın ilk baskısının yayınlanmasından az sonra kitabın temel tezini güçlü bir şekilde destekleyen bir karar ile üniversiteye giriş sınavında barajlar kaldırıldı.

Devamını Oku »

2023 THE Sıralamalarında Üniversitelerimiz

Times Higher Education’ın (THE) dünya üniversiteleri sıralamalarında ilk 200’e, 2015’te Türkiye’den 4 üniversite girmişti. Fakat daha önceki yazılarımı okuyanların bildiği gibi 2016’da THE sıralama metodunda

Devamını Oku »

2022 Üniversite Kontenjanları

Bu yazıda sadece lisans programlarına odaklanıyorum. Aşağıda son 5 yılın genel kontenjan sayılarını görüyorsunuz. Bu sayılara okul birincileri kontenjanları (2022 itibari ile toplam 12.000) dahil

Devamını Oku »

Bu Yazıyı Paylaş